Pikavippilaki ei toimi – nuoret velkaantuvat

Turkulainen 11.4.2015.


Pikavippilaki ei toimi – nuoret velkaantuvat

Pikavippien korkoa rajoittava laki tuli voimaan kesäkuussa 2013. Lain mukaan pikavipin tai muun alle 2000€ pienluoton ns. todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 prosenttia. Yli 2000€ pikavippejä ja lainoja saa edelleen samoin ehdoin kuin ennenkin.

Lakia laadittaessa oltiin siinä uskossa, että pienimmät ja vain lyhyeksi aikaa otetut pikavipit häviävät kokonaan, 1000€ -2000€ vipeissä koron odotettiin todennäköisesti pienenevän. Vain yli 2000€ lainoissa ei odotettu tapahtuvan mitään muutosta.

Valitettavasti nykytodellisuus on jotain aivan muuta. Pikavippejä tarjotaan netissä nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja korot ovat nousseet tasolle, jota ei uskoisi oikeusvaltiossa olevan mahdollista periä.

Vaikka pienemmissä vipeissä ”korkokattona” on tuo 51 %, tulee sen päälle monenkirjavia toimitus-, takaus-, käsittely- ym. kuluja, jotka nostavat todellisen koron taivaisiin.

Uudessa laissa yli 2000€ pikavippejä ja lainoja saa edelleen samoin ehdoin kuin ennenkin ja tämä on johtanut oikeaan koronkiskontaan. Tiedossani on tapaus, jossa ensin pikkuvipeistä alkanut velkakierre johti aina vain suurempaan uuteen lainaan, kun vanha piti maksaa pois. Kun uusi laina nousi yli 2000€, ei mitään korkokattoa enää lain mukaan ole ja silloin saa pyytää mitä kehtaa ja velallisen on se maksettava. Tässä käytetään häikäilemättömästi hyväksi ahdingossa olevaa ihmistä.

Pikavippien käyttäjiä löytyy nykyään kaikissa ikäryhmissä. Pahimmalta kuitenkin tuntuu, kun pikavippifirmat mainostavat vippejään urheilutapahtumissa, joissa moni nuori niitä näkee ja joutuu helpon rahan houkutuksille alttiiksi. Minusta tämä on nuoriin selkeästi kohdistettua hyvin epäeettistä ja moraalitonta liiketoimintaa.

Saksassa pikavipit loppuivat, kun niitä tarjoavien firmojen piti perustaa kivijalkakonttori kaupunkiin, jossa nämä palveluja halusivat tarjota. Lainaa nostaakseen piti sitä haluavan käydä se fyysisesti nostamassa. Tämä voisi olla yksi etenemismalli myös Suomessa. Puhelimet ja netti ovat liian helppoja ja mihin vuorokauden aikaan tahansa käytettävissä.

Mielestäni uuden eduskunnan tulee ryhtyä välittömästi toimiin, joilla pikavippifirmojen koronkiskonta ja hädänalaisten ihmisten tai kokemattomien nuorten hyväksikäyttö kielletään.

Mika Maaskola
kansanedustajaehdokas (sd.)